Rysk diplomat dödad i Bagdad

I Iraks huvudstad Bagdad har en rysk diplomat dödats och fyra anställda vid ambassaden har kidnappats.  Det är en av många attacker mot utländska diplomater i Irak.

Många av de utländska beskickningarna i Bagdad ligger i stadsdelen Mansour. Det var där de ryska diplomaterna stoppades på lördagen av beväpnade män som hade blockerat gatan.

De öppnade eld mot ryssarnas bil och dödade en diplomat. Sedan grep de och körde iväg med fyra anställda på den ryska ambassaden. 

Attentatsförsök förra året
Ryssland motsatte sig invasionen av Irak, men det hjälper inte och ambassadens bilar utsattes senast förra året för ett attentatsförsök.

Tidigare har ambassadpersonal från Tyskland, som också motsatte sig den USA-ledda invasionen, dödats. Representanter för arabländer som Algeriet, Marocko och Egypten har också dödats av den irakiska motståndsrörelsen.

Sveriges ambassadör i Amman
I augusti 2003 attackerades den jordanska ambassaden i Bagdad av en bilbomb som dödade 17 människor.

På grund av de här osäkra förhållandena har Sverige valt att låta sin Irakambassadör bo i Amman i grannlandet Jordanien. Den svenska ambassadbyggnaden i Bagdad har vid åtminstone ett tillfälle utsatts för raketbeskjutning.

I Basra exploderade på lördagen en bilbomb på ett marknadstorg och dödade minst 33 människor och skadade 80 andra.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".