Danielsson kan ha talat osanning inför JO

Ytterligare uppgifter till Justitieombudsmannen bekräftar oklarheterna runt statssekreterare Lars Danielssons agerande den första dagen av tsunamikatastrofen. Nya uppgifter visar att Lars Danielsson kan ta talat osanning inför JO.

I ett mejl som Danielsson skickade till kabinettssekreterare Hans Dahlgren i juni förra året bekräftar han att han förde anteckningar om sina telefonsamtal första dagen av tsunami-katastrofen.

Men i förhören inför JO i april förnekade Lars Danielsson att han antecknat något.

JO Nils-Olof Berggren har fått mejlväxlingen och konstaterar att uppgifterna är motsägande. Men har ingen kommentar ännu.

– Det vill jag inte kommentera för det är sådant som ska ingå i min slutliga bedömning när jag har samlat allt material som jag anser mig behöva för att besluta i saken, säger han.

Vad betyder det om man inte talar sanning i ett JO-förhör?

– Det är allvarligt i och för sig, för man är skyldig att tala sanning.

Är det vanligt förekommande att man inte talar sanning?

– Det får vi hoppas att det inte är. Det är nog alla medvetna om. Det erinrar vi också om när vi talar med någon.

När bedömer du att din utredning är klar?

– Jag har sagt att jag ska försöka bli klar med den till midsommar. Men det vet jag inte ordentligt, säger Nils-Olof Berggren.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".