Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga väljare mest intressanta för media

Inför valet satsar media stort på förstagångsväljarna. Men det är en grupp som troligen är intressantare för media än för de politiska partierna. Förstagångsväljarna är inte fler än fem till sex procent, de är opålitliga som väljare och dessutom svåra att få till valurnorna.

– Det är lätt vunnet, det är också lätt försvunnet. Så var det inte tidigare, då kunde man ju om man fångade ungdomar tidigt, få dem att fortsätta rösta på ett och samma parti. Men idag är det inte så, fyra av tio byter parti tills nästa gång. Då lönar det sig inte för partierna på lång sikt att göra några särskilda satsningar på ungdomar, säger statsvetaren Henric Oscarsson vid Göteborgs Universitet.

En liten väljargrupp
Gruppen förstagångsväljare var mycket större för 30 år sen, och då röstade fler av dem också. I jämförelse med andra grupper idag är de marginella. Pensionärerna är nästan fem gånger fler och barnfamiljerna ungefär sju gånger så många. Fast även om de politiska partierna inser det och lågprioriterar unga väljare så satsar media som aldrig förr.

Medieforskaren Jesper Strömbäck vid Mittuniversitetet menar att medias omfattande satsningar på förstagångsväljarna främst handlar om deras egna problem.

– Medierna är mer eller mindre desperata att locka unga människor att läsa tidningen, att titta just på just de egna tv-kanalerna eller egna radiokanalerna. Framförallt Sveriges television har oerhört svårt att fånga unga tittargrupper. Men även på tidningssidan finns en stor oro över att de unga väljer bort tidningen. Det här handlar mer om mediernas behov än om förstagångsväljarnas, säger han.

Krävs hög valtemperatur
För att få förstagångsväljarna att rösta krävs en hög valtemperatur, och det ser vi ut att få, säger Henrik Oscarsson.

På ett sätt borde förstagångsväljarna ändå vara intressanta för partierna, eftersom det är i den gruppen det först märks när pendeln är på väg att svänga.

– Det ligger där och darrar, kanske är det på väg att pendla över till högerkanten. Då brukar det synas först hos ungdomar, de har lite längre känselspröt än vad vi andra har, säger Henrik Oscarsson.

Lena Bejerot, P1 Godmorgon, världen!
lena.bejerot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".