Swedish Meats kan bli utländskt

Den bondeägda slakterijätten Swedish Meats kan bli utländsk. Hela eller delar av företaget ska säljas för att stärka konkurrenskraften.

– Vi är väldigt duktiga på vissa områden. Vi är jättebra på köttbullar, vi är bra på korv, framförallt falukorv, och vi är bra på skivad smörgåsmat. Det måste vi kunna utnyttja och kanske sälja på andra marknader, och för det behöver man en partner, säger Hampe Mobärg, som är informationsdirektör på Swedish Meats.

Swedish Meats, med produktion på ett tiotal platser i Sverige, har haft några tuffa år. Anläggningar har lagts ner och slagits ihop, och antalet anställda har minskat med över 2000 sedan år 2000.

Stenhård konkurrens
Köttbranschen är precis som andra företag inom livsmedelsindustrin idag utsatt för en stenhård konkurrens, framför allt på grund av EU:s öppna gränser.

Enligt Hampe Mobärg måste idag företaget bli större om man ska hänga med. Därför vill man erbjuda en partner, som han kallar det, att köpa in sig helt eller delvis.

På så sätt ska både marknadsföring och produktion kunna samordnas. Intressenter finns i exempelvis Danmark, Tyskland och Finland, men även Svenska lantmännen har nämnts.

”Inget hot mot svenskt kött”
Swedish Meats hävdar att företaget idag ändå står ganska starkt efter de rationaliseringar som skett. Även om utländska ägare kommer in så innebär det inget hot mot svenskt kött, tvärtom, menar Hampe Mobärg.

– En utländsk ägare kan vara väldigt bra för svenskt kött.

På vilket sätt då?

– Att man kanske får del i försäljningskanaler som ett utländskt företag har, så att vi där kan specialisera oss på det vi är bra på, och sälja genom dem. Och de är kanske bra på någon annan typ av produkt som vi kan sälja i Sverige, så det är ett utbyte, säger Hampe Mobärg.

Verksamhet kan flyttas utomlands
Idag har Swedish Meats en del verksamhet i Polen, och Hampe Mobärg utesluter inte helt att ytterligare delar av dagens produktion kan komma att flytta utomlands.

– Det kan säkert vara delar som gör det, men vissa delar är säkert mycket bättre att ha i Sverige. Vi ägs ju av svenska bönder, och deras syfte med det här är ju att stärka svensk köttproduktion, för det är ju deras huvudmål egentligen, säger Hampe Mobärg på Swedish Meats.

Under det här året ska försäljningen vara klar.

Maria Gustafsson
maria.gustafsson@sr.sr

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".