Svenskar på väg bort från terroristlistan

En eller flera av de tre svenska medborgare som står på FN:s terrorlista och fått sina tillgångar frysta kan inom kort komma att tas bort från listan, det tror nu både det svenska utrikesdepartementet och svenskarnas advokat.
USA har velat övertyga sig om att en av dom utpekade, Abdirisak Aden, verkligen är rätt person och på tisdagen fick han lämna sina fingeravtryck på den amerikanska ambassaden i Stockholm. Detta tolkas som att det finns en vilja om att snart avsluta ärendet och att en eller flera av de utpekade kan komma att tas bort från terroristlistan. Det har snart gått åtta månader sedan de tre svenskarna med somaliskt ursprung fick sina tillgångar spärrade då de, efter att ha utpekats av USA, hamnade på FN:s lista över personer och organisationer som misstänks finansiera terrorism. Dom tre anser sig helt oskyldiga har begärt att bli bortplockade från listan. De amerikanska myndigheterna har inte preciserat sina anklagelser utan har begärt att de tre själva ska bevisa sin oskuld.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".