Argentinas president tidigarelägger val

I Argentina förklarade president Eduardo Duhalde i ett TV-tal under natten till onsdagen att han tidigarelägger presidentvalet i landet. Ursprungligen skulle valet ha hållits i september nästa år, men nu blir det i stället redan i mars.
Kravet på tidigarelagda val har hörts länge i Argentina men ända sedan Eduardo Duhalde utsågs till president i början av året har han ihärdigt hävdat att han ska sitta sin mandatperiod ut, det vill säga det som fanns kvar av hans föregångare Fernando de la Ruas mandatperiod. de la Rua tvingades avgå i december, efter omfattande demonstrationer som slogs ner med våldsamma metoder av polisen. Efter de la Rua föll tre interimpresidenter tills kongressen slutligen enhälligt utsåg Duhalde till president under den tid som återstod av de la Ruas mandat, men nu har alltså också Duhalde tvingats ge upp. I sitt tal sade han att det krävs en president som har valts av folket, rapporterar Lars Palmgren frrån Santiago, Chile.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".