ODS ledare Mirek Topolanek.

Politiskt dödläge efter valet i Tjeckien

När alla röstsedlar från det tjeckiska parlamentsvalet räknats visar det sig att det är dött lopp mellan vänster- och center-högerblocken. Tjeckiens president Vaclav Klaus förklarade i ett tv-tal att han trots allt kommer att låta det högerliberala ODS bilda regering.

Trots det osäkra politiska läget började presidenten med att gratulera alla tjecker.

– Jag vill börja med att framföra gratulationsönskningar till oss alla med anledning av det höga valdeltagandet. Sedan är det så i demokratier att det alltid finns vinnare och förlorare, sa presidenten Vaclav Klaus i sitt tv-tal.

Han slog fast att han på måndag kommer att kalla till sig Demokratiska medborgarpartiets ledare Mirek Topolanek för att be honom att bilda en ny regering.

ODS största parti
Den tjeckiske presidentens besked är knappast överraskande. ODS är med sina 35 procent det största partiet. Men det är också det parti som Vaclav Klaus själv grundat och Topolanek är hans efterträdare.

Topolanek är enligt kritikerna en osjälvständig politiker med öknamnet Skuggan, alltså en skugga till Vaclav Klaus.

Problemet med regeringsbildningen är att av parlamentets 200 platser har de borgerliga exakt 100 och vänstern exakt lika många.

Politisk mardröm
Den socialdemokratiska regeringen regerade med ett mandats övervikt och redan det var en politisk mardröm. Nu med fifty-fifty mellan blocken är det värre än en mardröm.

Socialdemokraterna vägrar erkänna förlusten, marknaden reagerar negativt, det talas om politiskt kaos och eventuellt också nyval.

Tjeckien befinner sig alltså i samma politiska dödläge som nyligen Tyskland och Italien eller som den svenska så kallade lotteririksdagen 1973-76.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".