Advokater känner sig som gisslan vid avlyssning

Sveriges Advokatsamfund är bekymrat över att domstolarna allt oftare ger klartecken för telefonavlyssning, samtidigt som det bara leder till att polisen får fram nya bevis i hälften av fallen, skriver tidningen Riksdag & Departement.

För att öka rättssäkerheten har advokater ställt upp som offentliga ombud när domstolen fattat beslut om avlyssning.

Men med en regering som vill utöka möjligheterna till avlyssning tvekar nu många advokater om sin medverkan, skriver tidningen Riksdag & Departement.

– Om det är så att man, vilket är fallet, vid nästan alla tillfällen bifaller ett yrkande om telefonavlyssning trots att det är offentliga ombud närvarande ökar ju antalet personer som blir utsatta för detta. Det finns anledning att fundera över det i perspektivet att det är så väldigt stor andel där det inte har någon som helst betydelse, säger Anne Ramberg, ordförande i Advokatsamfundet.

Regeringen vill ge polisen en lång rad nya befogenheter för att samla in bevis mot grova brottslingar.

Intrång i den personliga integriteten
Enligt regeringen är det för att kunna bekämpa grov organiserad brottslighet och terrorism. Men det finns många som är tveksamma och menar att det är ett orimligt intrång i den personliga integriteten.

I förra veckan stoppade fyra riksdagspartier, miljöpartiet, kristdemokraterna, vänsterpartiet och centern regeringens förslag med hänvisning till en särskild regel i grundlagen enligt vilken även en minoritet i riksdagen kan skjuta upp lagändringar som rör medborgerliga fri- och rättigheter i ett år.

För att säkra rättssäkerheten vid telefonavlyssning infördes för några år sedan ett system med offentliga ombud, i regel är det en advokat, som är med när domstolen fattar beslut om telefonavlyssning.

Oroade över ombudssystemet
Advokatsamfundet uppmanar i dag sina medlemmar att ställa upp som offentliga ombud, men enligt Anne Ramberg är många advokater oroade över att ombudssystemet ska användas för att rättfärdiga regeringens planer på att införa flera långtgående och integritetskränkande lagförslag.

– Om det skulle vara så att riksdagen skulle besluta sig för att införa alla de här tvångsmedelslagarna så som de var tänkta i sitt ursprungliga skick då har många advokater uttryckt oro över att man känner sig lite som gisslan.

– Det finns ju en gräns när man kanske börjar fundera på om man tycker att det är rimligt att medverka, säger Anne Ramberg.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".