Östtimor en ung stat i kris

I Östtimor är läget fortsatt spänt. Ungdomsgäng brände under söndagen flera hus i centrala delar av huvudstaden Dili, trots närvaron av fredsbevarande styrkor från Australien och Malaysia.

Skräckslagna människor har tagit sin tillflykt i parker och utanför kyrkor i centrala Dili. De bor i provisoriska tält. Många fruktar för sina liv. Det var inte så här det skulle se ut i Östtimor, världens nyaste nation som fått så mycket hjälp från omvärlden.

– De brände mitt hus, jag har ingenting kvar. Nu sover vi här på marken, säger fembarnsmamman Anina Gomez.

Elitsoldater från Australien patrullerar i centrala Dili, för att stoppa det värsta plundrandet och mördandet. Soldaterna står i gathörnen, eller patrullerar till fots, bland förkolnade bilvrak och nerbrända snabbköp.

Skyller på premiärministern
Våldet är premiärminister Alkatiris fel, säger en man som demonstrerar utanför parlamentet. Augusto Junior heter han. Han säger att Alkatiri är en kommunist, att han är ansvarig för korruption och nepotism.

– Vi tänker fortsätta demonstrera tills han är borta, säger Augusto Junior.

Premiärminister Alkatiri tycks befinna sig i en maktkamp med landets populäre president Xanana Gusmao. Inte nog med det, delar av landets polis och militär är i krig med varandra. Över alltihop framtonar en växande klyfta mellan östtimorianer från de västra och östra delarna av landet.

– Jag förstår inte detta, vi är alla timorianer, inte från öst eller väst, säger Anina Gomez.

Blev självständigt 2002
Hon och andra jag talar med säger att de fått det ekonomiskt sämre efter självständigheten 2002. Trots alla biståndsmiljarder som pumpats in och trots alla utländska konsulter som tjänstgjort här beskrivs Östtimor idag som Asiens fattigaste land.

I förfallna Dili är det svårt att se några uppenbara tecken på utveckling eller ett dynamiskt näringsliv. Men man ser många trasklädda smutsiga barn med tovigt hår, och många arbetslösa unga män.

Från Motael-kyrkan i centrala Dili har man en hänförande utsikt över havet i detta potentiella turistparadis. Kisar man med ögonen är det lätt att föreställa sig hur turister från hela världen en dag skulle komma hit, inte minst för strändernas och dykningens skull.

Böner om fred
Men den dagen verkar avlägsen, nu när kyrkogården är full av skrämda flyktingar. Inne i kyrkan säger fader Alvis att han bara kan hoppas att läget ska förbättras, men att situationen just nu är spänd.

– Jag vet inte hur det började, eller hur det ska sluta. Vi kan bara be om fred, och vara redo att acceptera vad som än händer, säger han.

Nils Horner, Dili, Östtimor
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".