Arbetsförmedlare hinner inte leta fuskare

Antalet arbetslösa som får sin rätt till a-kassa ifrågasatt av arbetsförmedlingen blir färre för första gången sedan 1997. Det visar siffror från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringar, IAF.

Minskningen tros bero på att arbetsförmedlarna inte hinner med att leta fuskare, eftersom de är allt för upptagna med att tillsätta plusjobb och andra åtgärder ur regeringens jobbpaket.

Första kvartalet i år fick knappt 2 400 personer sin a-kassa ifrågasatt av arbetsförmedlingen. Det är en minskning med två procent jämfört med samma period ifjol. Opublicerade siffror för april visar att minskningen fortsätter.

Färre får sin a-kassa ifrågasatt
Även om minskningen på två procent kan tyckas blygsam är den anmärkningsvärd eftersom den enligt IAF innebär ett trendbrott. Antalet arbetslösa som får sin a-kassa ifrågasatt för att de till exempel inte söker arbete tillräckligt aktivt, har blivit fler för varje år sedan 1997.

Enligt Bo Lundgren, tillsynschef på IAF, beror trendbrottet troligen på ökad arbetsbelastning för landets arbetsförmedlare.

- Vi ser ju att de dels har haft en ganska kraftig ökning av nyanmälda lediga jobb och dels att de ett uppdrag från regeringen att komma igång med ett antal arbetsmarknadspolitiska program. Det är ju klart att det kan i sig påverka hur man förmår att ta sig an andra arbetsuppgifter, som detta att utföra en kontroll ifall folk är aktivt arbetssökande, säger han.

Hårdare regelverk
På Ams håller man inte med om den här förklaringen. Ams ställföreträdande generaldirektör Lars Sjöström tror snarare att arbetslösa blivit mindre benägna att fuska i takt med att regelverket tillämpas hårdare.

- Tillämpning av reglerna har blivit bättre i och med att vi är mer uppmärksamma på vad som händer, säger han.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".