Trygga föräldrar ger större barn

Tillväxten hos för tidigt födda barn kan snabbas på om föräldrarna känner sig tryggare. Det visar en ny studie på länssjukhuset i Jönköping.
Vid länssjukhuset i Jönköping har man lyckats få upp vikten hos de allra minsta nyfödda genom att föräldrarna tidigt får vara med i vården. Tidigare skrevs de för tidigt födda barnen in på neonatalavdelningen, kanske i flera veckor, medan föräldrarna var där bara några timmar om dagen. Följden blev att barn och föräldrar inte hann vänja sig vid varandra, och ofta har till exempel amningen kommit igång väldigt sent. Det är det här man nu vill ändra på länssjukhuset i Jönköping. Att tidigt skapa trygga och vana föräldrar tror man kan snabba på tillväxten hos barnet. På några andra håll i landet finns numera liknande föräldraenheter, men hittills har man inte undersökt just sambandet mellan trygghet och tillväxt. I Jönköping följs nu sedan ett halvår alla barn som fötts minst sex veckor för tidigt. Vikt, längd och amning, allt bokförs och jämförs med tidigare år, och överläkare Per Olof Gäddlin anser att man redan sett en förändring sedan föräldrarna släppts in i vården.
Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista