Ehud Olmert och Hosni Mubarak i Sharm-el-Sheikh.

Olmert upprepar förhandlingslöfte

Israels premiärminister Ehud Olmert upprepade på söndagskvällen sitt löfte att förhandla med palestinierna innan Israel ensidigt införlivar palestinsk mark för att få nya gränser.

Vid ett möte på söndagen i Sharm-el-Sheik på Sinaihalvön lovade han Egyptens president Hosni Mubarak att förhandlingarna har högsta prioritet.

– Jag kommer att träffa president Mahmoud Abbas, sa Ehud Olmert efter mötet med Hosni Mubarak, deras första sedan Olmert blev premiärminister. Något datum för samtalen med Abbas är inte spikat men det kommer att bli det första israelisk-palestinska mötet på så hög nivå sedan början av förra året.

Vill försöka komma överens
Ehud Olmert gick i våras till val på att före år 2010 ge Israel nya säkrare gränser mot palestinierna på Västbanken. I planen ingår att överge avlägset belägna judiska bosättningar och koncentrera bosättarna till några få stora områden som inkorporeras med Israel.

Och det skall ske, säger Olmert, vare sig palestinierna är med på det eller ej. Men först tänker han i alla fall försöka komma överens med palestinierna med den av USA, Ryssland, EU och FN stödda så kallade vägplanen för fred som grund.

Hamas får inte vara med
Problemet för Ehud Olmert är att han inte kan förhandla med den palestinska Hamasstyrda regeringen eftersom den bojkottas av Israel. Alltså blir det president Mahmoud Abbas från Fatahrörelsen han får prata med.

Men frågan är vilket inflytande Abbas egentligen har. Just nu pågår en maktkamp mellan honom och Hamasregeringen som hittills inte har visat något större intresse av att lyda presidenten.

Och det finns all anledning att anta att premiärminister Olmert och president Mubarak diskuterade vad som kan göras för att stärka Abbas ställning i kampen mot Hamas som båda avskyr.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".