Protester mot ny våldtäktslag i Kenya

I Kenya är det inte längre straffbart för en våldtäkt inom äktenskapet, och kvinnlig omskärelse förblir tillåtet. Det är innehållet i en ny lagstiftning som klubbades i parlamentet under stora protester.

På stora affischer i Nairobi varnas för det ”mänskliga odjuret” - män som våldtar kvinnor och barn. Beräkningar visar att antalet våldtäkter har fyrfaldigats de senaste sju åren, och att det nu sker en våldtäkt var 30:e sekund i Kenya.

Med det som bakgrund skulle Kenyas lagstiftare ersätta den förlegade lagen om sexuella övergrepp som infördes av britterna på 1930-talet.

Kastrering ströks
Men när förslaget nådde parlamentet, så började de hårdföra förslagen strykas och vattnas ur. Från början fanns till exempel förslag om att kastrera serie-våldtäktsmän, men det ströks snabbt.

Under mer än en månad böljade debatten i parlamentet. Tolv av de arton kvinnliga ledamöterna tågade ut i protest, och demonstrationer organiserade av kvinnoorganisationer var en daglig företeelse i Nairobi.

Men nu är lagförslaget klubbat med en hel del manliga ändringar, anser de kvinnliga parlamentsledamöterna.

Inget förbud mot omskärelse Det finns inte längre något som heter våldtäkt inom äktenskapet. Har man sagt ja i giftermålet så har man också sagt ja till sex, ansåg parlamentet.

Förbudet mot kvinnlig omskärelse ströks också. Dessutom infördes en tyngre bevisbörda för våldtagna kvinnor, som redan nu vittnar om att polisen ofta förlöjligar de som vågar anmäla en våldtäkt.

Anmälande kvinna riskerar straff
Med den nya lagen så införs samma straff för kvinnor som kommer med falska anklagelser, som för våldtäktsmannen. Det innebär att om en domstol friar en våldtäktsman, så fälls istället kvinnan.

När den nya lagen röstades igenom fanns bara 60 av Kenyas 222 parlamentsledamöter på plats, och nu är det upp till presidenten att stadfästa lagen.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".