Terroristgripanden ifrågasätts i Kanada

I helgen greps 17 personer i Kanada misstänkta för att ha planerat terrordåd som kunnat orsaka tusentals människors död. Den fråga som många nu ställer sig är om det handlar om terrorister eller om säkerhetspolisen överdrivit hotet.

– Det här är galenskap, sa en av färderna till de gripna ungdomarna.

– Jag tror att de är oskyldiga, sa en annan av de anhöriga.

Det är 17 unga män, de flesta kanadensiska medborgare, från till synes välanpassade medelklassfamiljer med ursprung i Mellanöstern som gripits. En av deras försvarsadvokater hävdar att det var en polisagent som provocerat fram gruppens beställning av tre ton sprängämnen.

Medger provokation
Källor inom den kanadensiska säkerhetspolisen medger brottsprovokationen, men understryker att det skett för att den misstänkta terroristgruppen stod mycket nära att utföra flera sprängattentat mot bland annat tv-tornet i Toronto och parlamentsbyggnaden i huvudstaden Ottawa.

Polisen har visat bilder på hemmabyggda detonatorer som byggts samman med mobiltelefoner för att kunna fjärrutlösa ammoniumnitratbomber med mycket kraftig sprängverkan.

Kanada har trupper i Afghanistan och har i av al-Qaida utpekats som ett land som ska bestraffas, men få har tagit hoten på allvar.

– Människor som marginaliserats har traditionellt följt i Marin Luther Kings fotspår. Dessa unga män har tyvärr följt i Usama bin Ladins spår, det är den verkliga tragedin, säger Tarik Fatah vid det Kanadas muslimska råd.

Manar till lugn
Sedan en moské i Toronto vandaliserats kallade muslimska imamer och polisen på söndagen till möte.

– Rättvisa kommer att skipas och under tiden hoppas jag att vi kan arbeta tillsammans för att bibehålla respekten och lugnet, sa Torontos polischef Bill Blair.

På tisdag fortsätter domstolsförhandlingarna.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".