Dansk ekonomi på väg att överhettas

I Danmark blir varningstecknen för överhettning i ekonomin allt fler. Mest akut är arbetskraftsbristen. Barer och restauranter längs Ströget hittar helt enkelt ingen personal.

– Det är extremt svårt. Särskilt de här månaderna, säger en barchef vid Ströget i Köpenhamn.

Var och varannan krog eller butik har anslag i fönstren med texten ”personal sökes”.

Varningar utfärdas
Nyligen varnade också de så kallade vise männen, tre ledande nationalekonomer, för att arbetskraftsbristen nu hotar driva upp lönerna och inflationen. De vise männen utgör ledningen i Danmarks ekonomiska råd, bestående av representanter från arbetsmarknadsorganisationerna, regeringen och finansväsendet.

Veckan innan talade också OECD om risken för överhettning. Arbetslösheten är den lägsta på 30 år. Lägre än Sveriges.

Överskottet i statsfinanserna är stort. Statsskulden långt lägre än den svenska. Danmark har ingen utlandsskuld. Bytes- och betalningsbalanserna på rejält plus.

Problem skapas
Men danskarnas flera år långa konsumtionsfest skapar problem. Först skattelättnader och sedan skattestopp har gynnat den privata konsumtionen. Bostadspriserna stiger så att det nu talas om finansbubblor på fastighetsmarknaden, säger Helge Pedersen, som är chefsekonom på danska Nordea.

Om inte nånting görs äts överskottet i betalningsbalansen upp om nåt år, enligt de vise männen. Dansk ekonomi är, kort sagt, på väg att slå huvudet i taket.

Bengt Lindroth, Ekots Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".