Ungdomsgäng drabbar samman på Dilis gator i Östtimor.

Fortsatta oroligheter i Östtimor

Uppdaterad 15:45

Trots närvaron av en säkerhetsstyrka ledd av Australien fortsatte oroligheterna på måndagen i Östtimors huvudstad Dili. Ekots utsände Nils Horner besökte ett område där plundring pågick.I trädgården utanför ett av de många hus som brinner i Dili står ett gäng unga killar och tittar på. De ser lite fientliga ut och del av dem har plastsäckar med saker som de har plundrat huset på. Just i det här huset bodde människor från östra Östtimor, men de har flytt härifrån och nu har de här unga killarna plundrat deras hus och sen tänt eld på det.

Plundrarna skyller på regeringen
När man talar med de här unga plundrarna, en del av dem är beväpnade med påkar och machetes, så skyller de på regeringen och säger att det är diskriminering mellan medborgare från östra och västra Östtimor som är det egentliga problemet.

Jag frågar en ung plundrare som kommer springande med en gitarr i handen om det inte är fel att plundra och elda upp sina grannars hem. Han verkar ha lite dåligt samvete men säger att han avstått från att stjäla mer än bara den här gitarren.

Nästan alla jag träffar i Dili säger att de är chockade över det plötsliga våldet mellan folk med rötter i västra respektive östra Östtimor, de ser likadana ut, har samma religion, och delar samma armod, här i Asiens nyaste och troligen fattigaste land.

Bristande statserfarenhet
Socialminister Arsénio Paix’o Bano är också chockad över krisen, och han säger att en förklaring är att landet är så nytt och regeringen är svag:

– Vi har inte så mycket erfarenheter av att styra ett land. Jag blev minister när jag var 27 år gammal, nu är jag 32 år gammal säger ministern.

Den australiske brigadgeneralen Mick Slater ansvarar för de över 2000 utländska soldater och poliser som sänts hit. Förutom från Australien kommer de från Malaysia, Nya Zeeland och Portugal. Han säger att våldet visserligen inte har gått ner, men det har inte gått upp heller.

– Vi har inte tappat kontrollen, om vi ser till antalet bränder och gängbråk har de inte blivit fler de senaste dygnen säger Mick Slater.

Nils Horner, Östtimor
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".