Morgan Johansson.

Minister nöjd trots att få anmäler

Socialtjänstminister Morgan Johansson tycker att Socialtjänstlagen fungerat bra, trots att många barn far illa för att personer som arbetar med barn inte anmäler misstänkta övergrepp till socialnämnden.

Enligt Socialstyrelsen struntar många i att anmäla trots att de är skyldiga att göra det.

– Lagen fungerar i huvudsak bra, men det finns fortfarande de som inte tar skyldigheten att anmäla på allvar. Det måste vi möta genom konkreta uppföljningar och utbildningsinsatser, säger Morgan Johansson.

Struntar i att anmäla 
Alla som arbetar med barn eller ungdomar är enligt Socialtjänstlagen skyldiga att anmäla mistankar om att barn far illa till socialnämnden.

Enligt Socialstyrelsen är det många inom barnomsorgen och sjukvården som inte anmäler när barn far illa. Man anser därför att lagen inte fungerar.

Morgan Johansson är oroad över Socialstyrelsen uppgifter, men anser att han vidtagit de åtgärder som behövs i och med att regeringen kommer att lägga fram ett nytt lagförslag om en så kallad Lex Bobby, efter det uppmärksammade fallet med den 10-årige handikappade pojken i Småland som dog.

Följa upp grundligt
Lagförslaget handlar om att följa upp anmälningar om barn som far illa grundligt. Utbildningsinsatser ska också öka, enligt socialtjänstminister Morgan Johansson.

Det kommer att göra att fler som jobbar med barn kommer att känna trycket att anmäla, tror Morgan Johansson.

Olof Flodmark är läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Han har startat ett nätverk för att öka kunskaperna om misshandel av barn. Det gjorde att antalet fall av misstänkta övergrepp fördubblades.

– Vi behöver bättre kunskaper och vi måste ständigt utbilda personalen. Vi behöver bättre stöd från myndigheterna vid motanmälningar och vi skulle vilja se en bättre återkoppling från socialtjänsten tillbaka till sjukvården. Vi behöver få veta hur det går så att man kan lära sig av sina egna misstag och av de fall där man varit inblandad själv, säger Olof Flodmark på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".