Efter attacken uppstod kaos.

Kritik mot hjälparbete efter Londondåd

Räddningsarbetet efter bombattacken i London förra sommaren får hård kritik i en officiell utredning. Bland annat hade hjälparbetarna stora svårigheter att kommunicera via radio och telefon och många människor som blev psykiskt traumatiserade fick ingen hjälp alls.

Det blev stort kaos efter att de fyra självmordsbombarna slog till den sjunde juli förra året mot tre tunnelbanestationer och en buss i centrala London.

Det tog till exempel 40 minuter innan en ambulans kom fram till stationen King’s Cross där det fanns 200 skadade.

Bristande kommunikation
Utredningen skyller problemen bland annat på den bristande kommunikationsutrustning som polis och hjälparbetare hade. Till exempel fungerade radio och mobiltelefoner dåligt under jord.

Det var också brist på nödvändiga läkemedel och myndigheterna hade i största allmänhet förberett sig dåligt inför en möjlig nödsituation, sägs det i utredningen.

52 människor dödades i bombdådet som utfördes av militanta islamister. Mer än 700 skadades och dessutom beräknas uppemot 6 000 människor ha fått psykiska skador av olika slag.

Fick inte vård
Men en stor del tog sig hem efter attentatet utan att ens ha registrerats av myndigheterna och många av dem har ännu inte fått någon adekvat vård. Utredningen kallar det totalt oacceptabelt.

Det här är bara en av flera utredningar som gjorts efter bombdådet. Förra månaden lades en rapport som hävdade att det brittiska säkerhetstjänsten borde ha kunnat bättre förutse attentatet som nu kom helt överraskande.

Dagens utredning innehåller ett femtiotal förslag till förbättringar av hjälparbetet - om det skulle komma nya terrordåd.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".