Demonstration i Stockholm efter polisens tillslag mot Pirate Bay.

Fildelning klyfta mellan unga och staten

Frågan om rätten till nedladdning av filer på nätet har blivit högaktuell i och med razzian mot webbsidan the Pirate Bay. Trots att det är olagligt har över en miljon svenskar någon gång laddat ner upphovsrättsskyddat material på nätet.

16-åringarna Lotta och Amalia hör till dem som ofta laddar ner musik.

– Det är smidigare och enklare. Jag som går i högstadiet har inte råd att köpa skivor jämt. Men eftersom jag är intresserad av musik vill jag självklart lyssna på det mesta, säger Lotta.

– Det är lätt. Om man vill höra hur en låt låter är det bara att ladda ner den, säger Amalia.

Tänker ni någon gång på att det är brottsligt?

– Jag tycker att det är ganska löjligt. Det finns andra sätt att tjäna pengar. Om man är artist borde man bry sig mindre om pengarna och mer om att sprida sin musik. Det känns mer äkta om man gillar att folk lyssnar på musiken än att bli sur för att man inte får pengar, säger Lotta.

Lagen skärptes
Förra året skärptes upphovsrättlagstiftningen så att det också blev olagligt att ladda hem skyddat material som musik och film från nätet. Tidigare var det bara olagligt att göra filerna tillgängliga för andra.

Alla riksdagspartier, förutom miljöpartiet och centern, står bakom den nya lagen.

– Vi tycker inte att det är en samhällsfarlig verksamhet. Om man kan lösa frågan så att upphovsrättsinnehavarna får ekonomisk ersättning så tycker vi att det är mycket bättre än att en väldigt spridd verksamhet ska vara kriminaliserad. Speciellt när det är så oerhört svårt att komma åt det, säger Maria Wetterstrand som är språkrör för miljöpartiet.

Alla utom kdu
Tittar man på partiernas ungdomsförbund ser det annorlunda ut. Alla, utom kristdemokratiska ungdomsförbundet, anser att den lag som riksdagen klubbat igenom är verkningslös och borde tas bort.

– Just för att väldigt många människor gör detta. Men framför allt därför att man använder polisens resurser på helt fel sätt. Det är inte rimligt att man lägger ned en så stor del av polisens resurser till att jag oftast icke straffmyndiga personer, säger vice ordförande Annie Johansson som är vice ordförande för centerns ungdomsförbund.

Fler än 1, 2 miljoner svenskar har någon gång använt ett fildelningsprogram, visar siffror från statistiska centralbyrån.

Minskat förtroende
Majoriteten av de är unga, och att makthavarna har en annan syn på saken kan leda till minskat förtroende för politiker. Det menar Marie Demker som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Jag tror att det kan vara ett bekymmer om man upplever att det inte finns någon som helst förståelse, om det är enkelt att stämpla som en brottslig handling, och när staten griper in, i det här fallet på stora bolags sida när det handlar om vinstintressen. Det finns en risk att man skapar ett avstånd mellan unga människor och deras aktiviteter och statsmakten. På sikt är det väldigt olyckligt, säger Marie Demker.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Fler artiklar om fildelning:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".