Bo Rothstein.

"Regeringen försöker styra forskningen"

Professor Bo Rothstein, vid Göteborgs universitet och en av Sveriges mest kända statsvetare, anklagar i en debattartikel regeringen för att försöka styra forskningen.

– Det här politikerväldet över forskningen är helt onödigt. Det kan bara förklaras av att regeringen vill ha direktkontroll över vilka forskare som erhåller vilka medel, säger Bo Rothstein.

Kritiserar Arbetslivsinstitutet
Det är flera områden som professor Rothstein kritiserar regeringen för, bland annat Arbetslivsinstitutet som forskar om arbetsmiljö och som leds av en före detta socialdemokratisk statssekreterare, och även Centrum för europapolitiska studier som har en socialdemokratisk ordförande.

Rothstein säger att hade man bara velat forska om de områdena hade pengarna kunnat gå till vetenskapsråden utan att slussas genom det som han beskriver som s-ledda myndigheter.

Politiska bedömningar istället för vetenskapliga
Rothstein säger sig själv också vara utsatt för styrning när han blivit kontaktad av den före detta socialdemokratiske statssekreteraren som leder stiftelsen för miljöstrategisk forskning och att forskningen där bedöms utifrån politiska grunder snarare än vetenskapliga. 

– Han bestämmer enväldigt över vilka personer som har möjlig att söka och manipulerar sedan bedömningsprocessen på ett sådant sett så att bara de ansökningar som ligger i hans politiska linje kan erhålla medel.

Vad är det som talar för att det verkligen är såhär och inte bara är något som du personligen upplever som forskare?

– Fakta i målet. Det är som jag säger, jag kan belägga allt jag säger, detta är inga teorier eller spekulationer, här finns ju finns svart på vitt att det går till på det här sättet.

Professor Rothstein, som i vanliga fall är verksam vid Göteborgs universitet men som under våren gästforskar i USA vid Harvarduniversitetet, menar också att detta inte är något nytt, utan har funnits i de tio år Persson styrt Sverige.

Utbildningsministern håller inte med
Utbildningsminister Leif Pagrotsky vill inte svara på Ekots frågor med hänvisning till att han är ledig men säger i ett pressmeddelande att ”För mig är det grundläggande att forskningen ska vara fri från politiskt inflytande”.

Pagrotsky hänvisar också till att Mistra som Rothstein kritiserar startades under de borgerliga regeringsåren och är en självständig stiftelse.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".