Islamisk milis har tagit över Mogadishu

Striden om Somalias huvudstad Mogadishu är över. Flera krigsherrar har flytt staden, som nu är under kontroll av islamistiska domstolar. Övergångsregeringen som skulle få slut på 15 år av anarki är nu splittrad.

Nu skall lagen, den islamska lagen, härska i Mogadishu och ersätta krigsherrarnas vapenmakt.

Det förklarar den islamiska milis som lyder under elva sharia-domstolar, som har tagit kontrollen över staden. Men också tagit ifrån övergångsregeringen den lilla makt den hade över landet.

Striderna har rasat i fyra månader och krävt omkring 350 dödsoffer och runt 1 500 skadade, mestadels civila.

Islam och krigsherrar
Kriget i Somalia går att förklara på några eller tusen olika sätt. Ideologiskt, kommersiellt, klanindelat eller religiöst.

Det senast utbrottet har betecknats som en uppgörelse mellan islam, som sägs skydda al-Qaida och skapa en grogrund för nya terrorister i Somalia, och ett antal krigsherrar med stöd från USA som säger sig vilja stoppa terrorismens utbredning, men samtidigt göra pengar på smuggling och vägtullar.

Regeringen försöker nu desperat få ett inflytande i Somalia, och har avskedat fyra ministrar som också var krigsherrar som deltagit i striderna. De vill öppna samtal med sharia-domstolarna, som nu förklarar att de har makten med hjälp av folket och Allah.

Ge alla inflytande
Övergångsregeringen är också splittrad i olika klaner och intressen. Den är bildad just så för att ge alla inflytande. Men parlamentets talman, premiärministern och presidenten gör alla anspråk på att kunna leda Somalia, och finns också i olika städer där just deras klaner är starka.

Några krigsherrar flydde mot staden Jowhar, 25 mil från Mogadishu, där delar av regeringen finns, liksom de få hjälporganisationer som nu börjar packa i fruktan för att sharia-milisen skall göra en framryckning till andra städer. En offensiv som redan har börjat.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".