Skandiahuset i Stockholm.

Sista dagen på börsen för Skandia

Landets äldsta börsbolag upphör som börsnoterat bolag. På måndagen är det sista handelsdag för försäkringsbolaget Skandia på Stockholmsbörsen och en 150-årig epok går därmed i graven.

Skandia har ju köpts av Old Mutual och den tolfte maj avnoterades Skandias aktie på Londonbörsen.

När börsen stänger på måndag försvinner den även från Stockholm, och kvar finns bara en telefonbaserad handel via Handelsbanken, som står som garant till vidare från den sjunde juni.

Därmed kan med fog sägas att en epok går i graven.

För när börsen i Stockholm började med aktiehandel 1863 var Skandia, som bildades redan 1855, det första bolag som togs upp på börslistan. Fram till måndag var det det enda bolag som ännu var kvar från den tiden.

Sverige industrialiserades
Skandia bildades när Sverige industrialiserades, och det behövdes en inhemsk konkurrent på den svenska försäkringsmarknaden, som fram till dess hade dominerats av engelska bolag.

Det var ju med engelskt kapital som Sverige moderniserades. Nu ägs Skandia av ett bolag med rötter i Sydafrika men med säte i London.

Någon slags symbolik ligger det nog i det. Kanske också något ödesmättat, för den sista resultatrapporten, den för första kvartalet 2006 som kom i förra veckan, visade på en fallande vinst, medan omsättningen ökade lite.

Förvaltar 282 miljarder
Sammanlagt förvaltar Skandia 282 miljarder kronor av pensionsspararnas pengar vid slutet av mars i år.

Merparten är svenska sparare. De får nu hoppas att Old Mutual fortsätter att ta hand om sparkapitalet, trots de stora förändringar som troligen genomförs snart.

I fortsättningen kommer också Skandias resultat att redovisas i Old Mutuals rapporter.

För svenska ekonomijournalister innebär det att de senaste årens många besök på huvudkontoret på Sveavägen i Stockholm, oftast med dramatiska förtecken, nu upphör. Kanske upphör även själva huvudkontoret  om några år.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".