En del får avtalsproblem.

Rörmokare riskerar bli utan lön 6 juni

Beslutet att göra nationaldagen till helgdag rör fortfarande till det rejält för landets fackförbund. I Byggnadsarbetareförbundet får snickare, murare och betongarbetare helgdagsersättning, medan rörmokarna riskerar att bli helt utan ersättning eftersom de arbetar under ett annat avtal.

Detta är fel, tycker rörmokaren Ola Holmström från Stockholm som riskerar att förlora cirka 2 000 kronor.

– Samma borde gälla för alla tycker jag. Vi jobbar så pass nära varandra och vi har exakt samma arbetstider. Vi har olika yrken men vi jobbar på samma arbetsplats, säger Ola Holmström.

Ovisshet hos många
Landets cirka 14 000 rörmokare är långt ifrån de enda som saknar avtal om vad de ska tjäna på nationaldagen. Även cirka 100 000 SIF-medlemmar, 25 000 städare organiserade i Fastighets och 20 000 medlemmar i Pappers saknar centrala avtal.

Men det finns också flera stora yrkesgrupper som fått klara besked. Bland dem finns till exempel de knappt 140 000 metallarbetarna inom teknikavtalet, och 160 000 tjänstemän organiserade i HTF.

Helt utan lön
När det gäller rörmokarna, så blir de alltså helt utan lön när byggena på nationaldagen håller stängt. Däremot uppmanas de i ett brev från Byggnads att kräva extra helglön, som mest cirka 140 kronor i timmen, för annandag pingst, så som röravtalet fortfarande säger.

Men arbetsgivarorganisationen VVS-installatörerna vill inte gå med på någon extraersättning. Ola Holmström vet alltså inte vad hans helglön tillslut hamnar på, och han är besviken på att ingen uppgörelse har blivit klar.

– För oss, nere på golvet så att säga, blir det väldigt svårt, och det blir mycket diskussioner med våra närmsta chefer. Fast egentligen är det inte vi som ska diskutera frågan, det ska avgöras där uppe, högst uppe i ledningen på VVS-installatörerna och Byggnadsarbetareförbundet, säger Ola Holmström.

Risk för utdragen process
Risken finns att tvisten kring nationaldagen till sist avgörs i arbetsdomstolen. Då kan det dröja innan rörmokarna vet vilken lön som de slutligen får, säger Robert Jakobsson som är förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen VVS-installatörerna.

– Det är frågan om det hinner gå hela vägen till arbetsdomstolen, och få ett resultat därifrån i år, säger Robert Jakobsson på VVS-installatörerna.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".