Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säkerhetsbrister på regeringens webbsajt

Regeringens webbplats kunde ha klarat helgens överbelastning på ett mycket bättre sätt. Genom några relativt enkla säkerhetsåtgärder kunde webbplatsen ha stått emot den överbelastning som nu ledde till att sidan låg nere under flera timmar.

Det säger Patrik Fältström, som sitter med i regeringens egen IT-politiska strategigrupp.

– Jag tycker man kunde ha gjort det bättre, för den lilla trafikökningen som var nu klarar man normalt, säger Patrik Fältström.

Webbsidan låg nere
Natten till i söndags blev trafiken på regeringens webbplats så stor att sidan till slut inte gick att komma in på längre.

Om det finns något samband med en liknande överbelastning på polisens webbplats i slutet av förra veckan, och om händelsen har någon koppling till razzian mot fildelarsidan The Pirate Bay, är inte klarlagt.

Patrik Fältström i regeringens IT-politiska strategigrupp anser att regeringens webbplats kunde ha klarat överbelastningen med några relativt enkla åtgärder.

Annan version vid ökad belastning
Till exempel borde det finnas en version av webbsidan som inte innehåller några bilder, och som därför inte tar så stor plats i nätet. När belastningen ökar kan webbsidan automatiskt slå om till den mindre utrymmeskrävande versionen.

– Det är sådant man kan göra själv, man kan också placera webbsajten på flera olika ställen hos flera olika operatörer. Dessutom måste man jobba ihop med sin internetleverantör, så att man köper en internetanslutning där redan operatören kan filtrera och tvätta trafiken om det behövs, säger Patrik Fältström.

Den IT-politiska strategigruppen jobbar som rådgivare åt regeringen.

– Jag tror att alla de förslagen är värda att titta på, säger infrastrukturminister Ulrica Messing, som är ansvarigt statsråd.

Vill inte kalla det attack
Patrik Fältström vill inte kalla det som hände för en attack. Så mycket ökade inte trafiken, säger han.

– Vi som jobbar med internet klassificerar inte det här som en attack egentligen, för trafikmängden var inte så stor att det egentligen märks på det globala internet i det stora hela, säger Patrik Fältström.

Ulrika Messing säger nu att helgens överbelastning visat att systemet måste göras mer robust, eftersom regeringens webbplats måste klara stor belastning i krislägen där många behöver information snabbt.

”Vi måste öka robustheten”
– Vi och många andra, tror jag, har underskattat den vanliga utvecklingen i hur vi använder nätet. Självklart är det så att ett system måste klara att det går in ett hundratal, eller till och med tusental, personer på en och samma hemsida. Då vill jag att vi ska göra ännu mer, för att kunna öka just den robustheten. Vi har gjort en hel del, men utvecklingen visar att det inte är tillräckligt, säger Ulrika Messing.

– De flesta som har webbsajter måste råka ut för en sådan här trafikökning där deras webbsajt dör, de måste råka ut för det för att inse att de kanske måste designa webbsajten och alla system och internetaccess på ett lite annorlunda sätt, säger Patrik Fältström.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".