Bush vill förbjuda samkönade äktenskap

USA:s president George Bush vill skriva in ett förbud i grundlagen mot äktenskap för homosexuella. Det sa han i ett tal på måndagskvällen.

Sedan Bush vann valet för snart tre år sen har han inte brytt sig om den här frågan och kritiker menar att det nu bara handlar om taktik inför kongressvalet i höst. 

– Äktenskapet är grunden för hela vår civilisation, och det får vi inte låta domare med egna politiska agendor ändra på, sa president George Bush när han på måndagskvällen återigen förde upp frågan om ett äktenskapsförbud för homosexuella på dagordningen.

Redan 2004
I presidentvalet 2004 talade Bush mycket om de så kallade moralfrågorna. Redan då ville han förbjuda samkönade äktenskap, och det vann han många röster på.  

Senare i veckan ska senaten rösta om ett förbud mot homoäktenskap.

Men det krävs två tredjedelars majoritet för att ändra grundlagen, och det stödet har inte de konservativa. 

Bush har fått mycket kritik för sin lamhet i frågan om äktenskap för homosexuella. Dessutom är Bushs vicepresident Dick Cheney emot att föra in ett förbud mot samkönade äktenskap i grundlagen.  

”Diskriminering i konstitutionen”
Cheneys lesbiska dotter Mary Cheney säger till tv-bolaget CNN att det vore fundamentalt fel att skriva in diskriminering i den amerikanska konstitutionen.

Också presidentens hustru, Laura Bush, har uttalat sig emot ett förbud. Och det här har förstås fått konservativa i USA att undra var presidenten egentligen står i frågan.

Måndagskvällens tal var tänkt att tysta kritikerna, och – inte minst – göra frågan om homoäktenskap till en valfråga i höstens kongressval.  

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".