Fem får skadestånd i fall med Säpoakter

Svenska staten döms av Europadomstolen att betala skadestånd till fem svenskar som vägrats tillgång till sina personakter hos Säpo, enligt domen som kom på tisdagen. Europadomstolen kräver dock inte att registren nu ska lämnas ut.

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, som arbetat länge med det här fallet konstaterar att han och de fem nu fått rätt men det är inget han är speciellt glad över.

– För mig, som jobbat med detta i drygt 30 år nu, fullständigt bindgalet för Sveriges säkerhet och dåligt för Säkerhetspolisens arbete, att man ska behöva hålla på på det här sättet och gå ner till Europadomstolen, säger Dennis Töllborg.

Han har drivit fallet i Europadomstolen i fem och ett halvt år.

Redan i höstas kom domstolen med ett första utslag som visade att svenska staten gjort fel, men på tisdagen kom domen.

Enig domstol
En enig Europadomstol fäller Sverige på samtliga punkter för att ha brutit mot artikel 8, 10, 11 och 13 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Skadeståndet som staten ska betala ut uppgår till mellan 3 000 och 7 000 euro per person och bland annat vänder sig domstolen mot att varken kammarrätten, regeringsrätten eller registernämnden kan tvinga Säpo att radera gamla uppgifter.

Att lagen ändrades för några år sedan och gav Datainspektionen den rätten hjälper inte, menar domstolen eftersom Datainspektionen hittills inte utnyttjat den rätten.

Vad domstolen däremot inte går in på är om de fem, däribland den 95-åriga folkrättskämpen Ingrid Segerstedt Wiberg, nu slutligen ska få se sina akter.

”Måste få se akterna”
Men Dennis Töllborg menar att det måste bli den enda rimliga slutsatsen man kan dra av domen.

– Att domstolen i enighet beslutar att det är ett brott mot alla de här artiklarna, och dessutom ska de ha rätt till skadestånd, utan att de dessutom skulle få se sin akt, det skulle ju bli en absurditet, då skulle man få avsätta pengar i statsbudgeten och skicka pengar till folk så snart de begär att få se sina Säpo-akter, säger Dennis Töllborg.

– Regeringen kommer nu att sätta sig och analysera domen och ta ställning till om det är någon idé att överklaga domen eller om man ska acceptera domslutet som det är och betala det skadestånd som är utdömt och de rättegångskostnader som är utdömda, säger Carl Henrik Ehrencrona som är rättschef på utrikesdepartementet och har varit regeringens ombud i målet.

Men det finns en möjlighet att överklaga?

– Det finns en möjlighet i Europakonventionen att föra ett mål till domstolens grand chamber, men det är en sällan tillämpad regel och det är sällsynt att man går vidare med en dom, men möjligheten finns, och man måste alltid ta ställning till om det är värt att göra det, säger Carl Henrik Ehrencrona.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".