Tysk polis får förstärkning.

Rädsla för attentat under fotbolls-VM

På fredag börjar fotbolls-VM i Tyskland. Inför VM har säkerheten varit det dominerande temat i Tyskland. Nu försöker politiker tona ned hoten, men många känner en stor ängslan för risken för attentat och huliganism.

– Arenorna är säkra men utanför, där kommer fotbollshuliganer att slåss. Det är jag hundra procent övertygad om, säger berlinaren Peter Fricke.  

Polisen har varnat för de stora utomhusplatserna där tiotusentals människor kommer att samlas framför storbildsskärmar. Där kan huliganer som inte släpps in på arenorna, slå till.  

Peter kommer, som många andra berlinare, att hålla sig hemma.  

Många ser på VM med ängslan
Efter månader av debatt om trafficking, terrorister, huliganer, rasister och nynazister, ser många tyskar på det stundade VM:et med en stor ängslan.  

Svenskan Charlotta Brylla bor i Berlin med sin åttaåriga son Viktor.  

– Min sons fotbollslag ska gå och titta på en av matcherna. Då frågar folk vad det är för match, och när jag säger att det är Spanien-Ukraina säger de att det kanske kan gå an, för det är inga ”farliga” lag. Sedan tror jag att många är rädda för Tyskland-Polenmatchen. Folk är rädda för de polska fansen. Det har tagits upp mycket i medierna här, säger Charlotta Brylla. 

Största polisstyrkan hittills
Nu står den största tyska polisstyrkan någonsin redo, understödd av säkerhetstjänst, armé och utländsk polis.  

Men för att VM ska bli den folkfest som arrangörerna hoppas på, där Tyskland framstår som ett modernt, öppet och och framför allt avslappnat land, försöker nu ledande politiker att ändra fokus från säkerhet till glädje och fest.  

Häromdagen försökte både utrikesminister Steinmeier och förbundskansler Angela Merkel tona ned hotbilden och vädjade till tyskarna att uppföra sig inför omvärlden och glädja sig över VM.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".