Spektakulära terrorplaner i Kanada

I Kanada har det kommit nya, anmärkningsvärda, uppgifter om de 17 män som sitter gripna misstänkta för att ha planerat terrordåd. Vid häktningsförhandlingarna på tisdagskvällen framkom att de planerade att halshugga premiärministern.

Det är spektakulära dåd som de gripna männen enligt uppgift ska ha planerat.

En av de 17 misstänkta ska personligen ha utryckt att han ville halshugga Kanadas premiärminister Stephen Harper.

Planen ska ha varit en del i en större plan att storma parlamentet, ta ledamöterna som gisslan och kräva att muslimska fångar runt om i världen släpps.

Sprängningsplaner
Dessutom ska gruppen ha planerat att spränga börsen, underrättelsetjänsten och det stora radio- och tv-huset i Toronto.

De exakta misstankarna är inte offentliggjorda än, därför vet man inte hur långt gångna planerna var, eller om de ens var realistiska.

Det var i fredags och lördags som 15 personer greps i ett massivt polistillslag. De gripna är tio vuxna och fem tonåringar. Två män satt redan gripna för andra brott.

FBI oroas
På andra sidan gränsen, här i USA, oroas både FBI och politiker av utveckligen i Kanada.

Två amerikaner ska ha träffat flera av de nu gripna kandadensarna i Toronto förra året, på något som polisen beskriver som en terrorist-workshop.

Enligt uppgifter till tv-bolaget NBC har de två amerikanerna också rest till Pakistan och Bangladesh där de ska ha träffat människor med kopplingar till al-Qaida.

Amerikansk polis har nu höjt bevakningen vid den långa gränsen norrut.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".