Lokalt fiske i Bottenhavet riskerar slås ut

En fiskare från Gävle har dömts för olagligt fiske sedan han fiskat med ett för stort fartyg. Nu vill länsstyrelserna längs norrlandskusten ändra på reglerna som de anser missgynnar yrkesfiskarna i Norrland.

Reglerna måste ändras om yrkesfisket längs Norrlandskusten ska kunna vara kvar, enligt Kalle Gullberg på Länsstyrelsen i Gävleborg. 

– Man skulle satsa på det småskaliga kustfisket först, det som är rätt avpassat och som har en lokal marknad, så att vi får färsk fisk härifrån, och inte behöva köra fiskblock runt hela jorden för att sedan kunna köpa i Sverige, säger han. 

– Det här skulle få väldigt bra effekter för att man skulle få en framtidstro hos unga fiskare. De skulle veta att de inte fick en massa fiskestopp och ryckighet utan de skulle kunna fiska stabilt och långsiktigt. Samtidigt skulle affärerna veta att de jämt hade tillgång till strömming, säger Kalle Gullberg på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Regional obalans
Länsstyrelserna längs Norrlandskusten anser att dagens regler skapar en regional obalans och dessutom strider mot de politiska intentionerna som såväl den svenska regeringen som EU har när det gäller det kustnära fisket.  

De senaste åren har man sett hur allt fler västkustfiskare sökt sig in i Östersjön med sina stora trålare, något man är orolig för ska slå ut det småskaliga, kustnära fisket.

Fristående område
För att förhindra det vill man alltså att Bottenhavet – Östersjön norr om Åland – ska bli ett fristående område, där lokala yrkesfiskare tillsammans med forskare och myndigheter ska bestämma hur mycket som får fiskas och hur stor fiskeflottan ska vara i just det här området.  

Runt Gotland och längs Östergötlands kust har Fiskeriverket påbörjat två mindre försök med liknande samarbete, just för att gynna det kustnära fisket. 

Och Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad ser positivt också på det betydligt mer omfattande förslaget från Norrlandslänen.

– Jag tycker att det är intressant att  titta på detta. Problemen är ju väldigt stora för kustfisket på många håll. Mycket är ju en EU-reglering som vi själva inte beslutar om. Där finns det anledning för oss att driva vissa frågor gentemot EU för att ge större möjligheter, säger han.

Stor enighet
Det finns en stor enighet om att gynna kustfisket. Nu handlar det bara om hur det ska ske i praktiken. 

Fiskaren Lars Berglund i Bönan utanför Gävle, som precis har dömts för olovligt fiske av hovrätten, ska försöka få prövningstillstånd i Högsta domstolen för sitt fall.  

Han välkomnar förslaget om norra Östersjön som ett särskilt förvaltningsområde, något han tror är enda sättet om man vill ha småskaliga lokala fiskare i framtiden.

– Det är ju synnerligen viktigt att vi får någonting att säga till om här uppe när det gäller förvaltning av fiskeflottan. Annars kommer det inte att bli kvar någon fiskeflotta här över huvud taget, säger Lars Berglund. 

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".