Stark norsk krona ger lyft för gränshandeln

Norrmännen får extra mycket pengar att röra sig med på utlandsresan i år. Den norska kronan har stärkts mot alla valutor och är nu starkare än den varit på sexton år.
Norrmännen får extra mycket att röra sig med på utlandsresan i år. Den norska kronan är starkare nu än på länge- det var sexton år sen den var så stark senast. Norska kronan har stärkts med fem procent mot den svenska kronan sen förra sommaren, med sex procent mot euron och med hela 20 procent mot dollarn. Budgetöverskott Anledningen är den starka ekonomin med ett nationellt budgetöverskott, allt mer oljepengar som rullar in och höga lönetillägg efter vårens uppgörelser. Rikare norska turister Det bidrar bland annat till att norrmännens shopping i svenska gränsbutiker fortsätter att öka. Och norska turister i euroländer får sex procent mer i plånboken i sommar. Men det här skapar också problem och stor oro. Norska företag förlorar kunder när deras varor blir dyrare och exporten har minskat med 15 procent hitills i år. De som besöker Norge märker också att norska kronan blivit dyrare.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".