Palestinska barn protesterar mot matbristen.

Gazas barn svälter i väntan på pengar

Den humanitära situationen i Gaza blir allt värre. Behovet av internationell hjälp ökar för varje dag samtidigt som Israel, USA och EU stryper utbetalningen av pengar till palestinierna.

– Jag väntar på mina pengar från en fond för föräldralösa barn. I juni varje år betalar de 180 dollar till mig, men nu får jag inga pengar, säger Disam Segali.

Hon har tagit hand om tio föräldralösa barn i Gaza. Hon har inga egna inkomster och nu står hon förtvivlad utanför banken efter att för femte dagen i rad ha varit där och frågat om checken på de omkring 1 300 kronorna har kommit. För femte gången i rad har hon mötts av beskedet: ”Nej, det finns inga pengar att hämta”.

– Ni européer har alltid hjälpt oss palestinier. Varför har ni gaddat er samman med amerikanerna mot oss, vad har vi gjort, undrar Disam Segali.

Erkänner inte Israel
Problemet är att palestinierna i demokratiska val har valt att bli styrda av det terroriststämplade islamistiska Hamas.

Så länge inte Hamas erkänner staten Israels rätt att existera håller Israel inne det mesta av de tullar och skatter som landet uppbär för palestiniernas räkning och USA och EU stoppar stora delar av sitt bistånd.

Under tiden svälter de tio föräldralösa Disam Segali har tagit hand om.

– Nu kan vi bara äta bröd uppblött i vatten, några tomater och lite salt på. Barnen blir sjuka av det här, säger hon.

Pengarna är slut
Tidigare fick de hjälp av det palestinska socialministeriet, men också där är pengarna slut. Enligt FN förvärras nu den humanitära situationen i de palestinska områdena snabbt.

I Gaza går 70 procent utan jobb eller arbetar utan att få lön. Hjälpbehovet i år har enligt FN ökat med 80 procent.

Christer Fridén, Gaza
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".