"Danielsson kan ha förväxlat dagar"

Statsminister Göran Persson skulle på onsdagen ha svarat på frågor i riksdagen om vad hans närmaste man statssekreterare Lars Danielsson verkligen gjorde under annandag jul 2004 när larmet om flodvågskatastrofen kom. Men Göran Persson skickade vice statsminister Bosse Ringholm istället.

– Lars Danielsson har sagt att han inte utesluter att han kan ha förväxlat dagar och vilka personer han har talat med en viss dag, sa Bosse Ringholm i riksdagen.

Bosse Ringholms svar ger alltså en ny möjlig förklaring till oklarheterna om vad statssekreterare Lars Danielsson gjorde anndag jul 2004: han kan minnas fel på person och dag.

”Tredje möjlighet”
Det här uttalandet fick folkpartisten Allan Widman att reagera.

– Uppgiften är helt enkelt sensationell. Hittills har Lars Danielsson dels uppgivit att han ringt Hans Dahlgren tre gånger på annandagen, och dels att han inte velat ifrågasätta Hans Dahlgrens påståenden om motsatsen.

– Nu är det inte alls säkert att det var just på annandagen som Danielsson talade med kabinettsekreteraren. Det kan ha varit en annan dag. För den som söker sanningen har nu en tredje möjlighet uppenbarats, sa Allan Widman.

Kristdemokraten Stefan Attefall riktade kritik mot att Göran Persson inte personligen ville svara på frågor om oklarheterna om Lars Danielsson.

– För det första är det anmärkningsvärt, herr talman, att statsministern uteblir från interpellationsdebatten. Han prioriterar tydligen idag att gräva sand i Gnesta, sa Stefan Attefall.

”Svarar sällan på interpellationer”
Statsminister Göran Persson var upptagen med att ta första spadtaget för ombyggnaden av Gnesta station, och tyckte inte att det var att smita ifrån debatten.

– Jag svarar sällan på interpellationer, det gör andra statsråd. Rör de någon som är kopplade till statsrådsberedningen gör Bosse Ringholm detta, och han var i riksdagen imorse, säger Göran Persson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

med hjälp av SR Sörmland

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".