Minskande socialbidrag

Kostnaderna för socialbidrag fortsätter att minska. Och bidragstagarna blir färre i alla grupper i samhället. Det visar Socialstyrelsens nyutkomna statistik från förra året.
Barn som växer upp i hem som är beroende av socialbidrag är klart vanligast i Malmö kommun, där vart fjärde barn lever i bidragshushåll. I grannkommunen Vellinge däremot lever bara ett barn av hundra i hem med socialbidrag. I Sverige som helhet är siffran vart tolfte barn. Elva procents minskning Kostnaden för socialbidrag minskade i hela samhället med elva procent förra året. Totalt kostade socialbidragen 8,7 miljarder kronor. Värst för ensamstående mammor Bidragstagarna blev färre i alla grupper i samhället. Andelen bidragstagare var störst bland ensamstående kvinnor med barn. I den gruppen fick var fjärde socialbidrag. Femte året med minskade kostnader Kostnaderna för socialbidragen har minskat för femte året i rad och var förra året nere på en tredjedel jämfört med 1997 då kostnaderna var som störst.
Daniel Värjö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".