Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Unga får för lite stöd.

Unga arbetslösa får inte tillräckligt stöd

Arbetsförmedlingarna får hård kritik för hur de jobbar med unga personer som är arbetslösa. Riksrevisionen säger i en ny rapport bland annat att tre fjärdedelar av förmedlingarna är för dåliga i sitt stöd i början av arbetslösheten.

– Jag upplever att vi gör ett bra jobb redan nu. Men vi kan göra det mycket bättre, säger Eva Plogeus som är chef för AMS avdelning för arbetsförmedlingsfrågor

Är det ett bra jobb om tre fjärdedelar inte ger det stöd man bör ge?

– Inte om man läser den siffran på det sättet. Men det finns stora skillnader över landet, säger hon.

I rapporten ”Arbetsförmedlingen och de kommunala ungdomsprogrammen” som Riksrevisionen presenterade på onsdagen får arbetsförmedlingen hård kritik.

De första tre månaderna
Dels handlar det om den hjälp ungdomar får under de första tre månaderna när de blivit arbetslösa. Här ger tre fjärdedelar av arbetsförmedlingarna ett otillräckligt stöd enligt Riksrevisionen.

Men även därefter när ungdomarna hamnat i det kommunala ungdomsprogrammet och ungdomsgarantin fungerar det inte som det ska. Hela 40 procent av ungdomarna som ingår i programmen hade inte sökt något jobb alls under den senaste månaden.

– Vi kan se att arbetsförmedlingen inte stödjer ungdomarnas arbetssökande tillräckligt, innan de kommer in i programmen och även under programmen, säger Anna Carlsson som är projektledare på Riksrevisionen.

Hur stark är er kritik?

– De får inte tillräckligt med stöd och det är anmärkningsvärt utifrån att regeringen, riksdagen och även Ams haft väldigt  höga ambitioner på det området, säger hon.

När det gäller ett av programmen, ungdomsgarantin som riktar sig till lite äldre ungdomar, är kritiken särskilt hård.

Bör läggas ned
Riksrevisionen anser att programmet bör läggas ned. Eva Plogeus på Ams håller med.

– Dels är det så att ungdomsgarantin har behövts under den tid det varit ont om arbeten och ont om möjligheter för ungdomar att söka till lediga jobb. Men nu när arbetsmarknaden har förbättrats ganska kraftigt och bedöms komma att förbättras då tror jag att det är bättre om ungdomarna går direkt in på arbetsmarknaden i form av praktik och liknande, säger Eva Plogeus.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".