José Ramos-Horta.

Fredspristagare i Östtimor hoppas på FN

I Östtimor är läget fortsatt spänt och trycket växer på premiärminister Mari Alkatiri att avgå. En av dem som nu är öppet kritisk mot hur premiärministern hanterat krisen är försvarsministern och Nobelfredsprisvinnaren José Ramos-Horta.

Det är på eftermiddagarna brännandet börjar. Står man på en höjd ser man rökpelare resa sig på flera håll runt om i Dili. Efter några timmar är allt som är kvar pyrande rester av ett hus och ett glödande hat mellan människor som nu plötsligt börjat betona om de är från östra eller västra Östtimor.

– Den här krisen är ett mycket stort bakslag för Östtimor men samtidigt är det nästan naturligt i en skör demokrati. Det är ett land som nyligen upplevt ett blodigt befrielsekrig, med svaga myndigheter, svag demokratisk tradition och hög arbetslöshet och mycket frustration, säger utrikes- och försvarsminister José Ramos-Horta i en exklusiv intervju med Ekot.

Inte fattigt
Ändå, säger han, är det lilla Östtimor med lika många invånare som Stockholm, egentligen inte ett fattigt land. Det är inte bara beroende av kaffeodlingarna på bergssidorna.

– Vi har pengar. Miljontals dollar från olja och gas. Men varför sitter pengarna på banken istället för att investeras och ge de fattiga mat och skapa jobb? undrar José Ramos-Horta.

José Ramos-Horta är öppet kritisk mot premiärminister Mari Alkatiri. Han säger att en orsak till krisen är säger att Alkatiri har tillåtit polisen att träda fram som en alternativ armé.

Behöver hjälp
Horta hoppas att FN inom kort kommer att besluta om en robustare närvaro i Östtimor. Landet behöver fortfarande hjälp att stå på egna ben, säger han.

– Jag hoppas de kan hjälpa oss ur den här krisen, säger José Ramos-Horta.

Nils Horner, Östtimor
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".