Kritik mot jämställdhetsforskare

Kvinnliga jämställdhetsforskare utestänger medvetet manliga studenter, det hävdar statsvetaren Bo Rothstein i en debattartikel i Dagens Nyheter idag.
Bo Rothstein har undersökt avdelningarna för genusvetenskap vid landets universitet och menar att det i princip är enkönade miljöer, där nästan uteslutande kvinnor studerar och undervisar. Han anklagar de ansvariga för att bryta mot högskolelagen och anser att mer måste göras för att locka manliga studenter. - Det är ett problem av två skäl. Dels åstadkommer det könssegregering och bryter även mot en av universitetens grundprinciper om universalism. Det är inte vem man är utan vad man gör som ska räknas. På universiteten ska man bortse från kön, ras, religion och alla sådana ovidkommande saker. Jag tror att det här är på sikt är negativt för jämställdheten i samhället, säger Bo Rothstein. Professor Maud Eduards, genusforskare vid Stockholms universitet tar lätt på kritiken. - Det viktigaste är ett det är de som är intresserade och kunniga på det här fältet som kommer med på utbildningarna. Och det är självklart att manliga studenter som är intresserade av de här frågorna också är välkomna. Håller du med Bo Rothstein att ni bryter mot högskolestadgan? - Det kan man väl inte säga om vi anstränger oss för att få med fler manliga studenter, säger Maud Eduards.
Rebecka Svensén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".