Adolf Eichmann.

CIA höll tyst om nazistförbrytare

Den västtyska regeringen och den amerikanska underrättelsetjänsten CIA visste var naziförbrytarem Adolf Eichmann gömde sig. Det visar CIA-dokument som nu blivit offentliga. Men den västtyska regeringen bad CIA hålla tyst om uppehållsorten, för att skydda medarbetare som hade en besvärande nazistiskt förflutet.

Den 23 maj 1960 tillkännagav Israels dåvarande premiärminister David Ben Gurion att israeliska agenter fångat och fört nazisten Adolf Eichman till Israel.

Det korta meddelandet förvånade världen. Sedan 1945 var Adolf Eichman spårlöst försvunnen. Han hade med hjälp av andra nazister flytt till Argentina där han hållit sig gömd. 

Vädjan från Västtyskland
Nu visar dokument att den amerikanska underrättelsetjänsten under flera år kände till var Eichmann befann sig. Men CIA höll tyst efter en vädjan från den västtyska regeringen.

Flera högt uppsatta personer runt den tyska kanslern Konrad Adenauer hade ett nazistiskt förflutet. Många fruktade att Eichman skulle avslöja dem ifall han greps.

De offentliggjorda CIA-dokumenten som den amerikanske historikern Timothy Naftali tagit del av, visar även att efter påtryckningar från CIA, så strök den internationella tidskriften Life magazine namnet på en nära medarbetare till Konrad Adenauer när tidningen publicerade delar av Eichmanns dagbok.

Life magazine hade köpt rättigheterna av familjen Eichmann som behövde pengar till att betala försvarsadvokaterna i rättegången i Jerusalem.

Bekräftar Israels misstankar
De nya uppgifterna bekräftar de misstankar som israelerna då hade. Jakten på Eichmann som pågick under flera år finns beskrivet i detalj av den tidigare Mossadchefen Isser Harel i hans bok Huset vid Garibaldigatan.

Harel ledde operationen och sa aldrig något till varken tyskar eller amerikaner, i rädsla för att de skulle förvarna Eichmann.

Adolf Eichmann räknas till en de största nazistförbrytarna. Han var ansvarig för det komplexa nät av transporter som förde miljontals människor till koncentrations- och förintelseläger.

1962 hängdes han dömd för mord på sex miljoner judar.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".