Mer pengar mot Karteller

10 års jubilerande konkurrensverket presenterade idag en rapport om konkurrensen i Sverige. En del har blivit bättre, men mycket kan fortfarande förbättras var budskapet.
Konkurrensverket vill ha ytterliggare 20 miljoner kronor om året för att bekämpa främst olagliga karteller där ett antal företag tillsammans gör upp om vilka priser de skall ta ut för sina varor eller tjänster. Ett tydligt exempel på senare tid är den asfaltskartell som Konkurrensverket nyligen avlsöjade där bland andra byggkoncernen NCC var inblandade. Den första augusti träder en ny lag ikraft som skall göra Konkurrensverkets arbetet enklare. Mot strafflindring kan bolag som själva ingår i karteller ange sig själva och avslöja sina kumpaner, vilket Konkurrensverket tror kommer göra deras arbete enklare. Men det räcker inte anser Konkurrensverket som anser att det krävs mer pengar då det är väldigt svårt att upptäcka karteller och det är väldigt resurskrävande att utreda dem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".