Aktivister dömda för attentatsförsök

Det blev fällande domar mot de två Afa-aktivister som placerade ut en brandbomb på en McDonaldsrestaurang i Nyköping i vintras.

Det var i februari i år som en ringande väckarklocka hördes genom rösterna och slamret på McDonaldsrestaurangen i Nyköping. En anställd gick in på en toalett, några meter från barnens lekplats på restaurangen, och hittar en PET-flaska med en antändningsanordning kopplade till väckarklockan.

Polisen hittar fingeravtryck och kan också på grund av telefonavlyssning spåra de troliga gärningsmännen. Det handlar om två män, 18 och 19 år gamla.

Den 18-årige huvudmannen gjorde under tingsrättens förhandling segertecken inför sina kamrater och släktingar, Han döms till sluten ungdomsvård i ett år och två månader för bland annat medhjälp till försök till grov mordbrand.

19-åringen var enligt tingsrätten den som placerade ut brandbomben. Den utlöstes aldrig, men 19-åringen döms till fängelse i ett och ett halvt år för försök till grov mordbrand.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".