Förslag på kvoteringslag

För att få in fler kvinnor i aktiebolagens styrelser behövs en lag om kvotering anser regeringens utredare Catarina af Sandeberg.

– Jag tror inte att vi når en jämn könsfördelning på väldigt, väldigt många år annars. Så det är möjligt att regeringen bestämmer att det här är det enda sättet, därför att det är ett så påtagligt sätt, det är en konkret väg att gå säger Catarina af Sandeberg.

Få kvinnor i styrelserna
Trots de senaste årens intensiva diskussioner om kvinnors rätt till en plats i företagens styrelser så är resultatet magert - förra året var andelen kvinnor drygt 15 procent och även om det har blivit lite bättre i år är det långt kvar till jämlikhet runt styrelseborden.

Catarina af Sandeberg föreslår att minst 40 procent av styrelseplatserna ska gå till kvinnor, annars blir det 150 000 kr i böter, ”ett belopp som svider” som hon säger.

I ett första steg ska de 360 börsbolagen och de statliga aktiebolagen beröras av den nya lagen.

Lag från och med 2008
Enligt förslaget får företagen två år på sig att ta in fler kvinnor efter det att lagen träder i kraft 2008.

Argumentet att ”ingen kvinna vill bli inkvoterad” ger Catarina af Sandeberg inte mycket för.

– Om man misstänker att man blir inkvoterad, att man blir tillfrågad för att man är kvinna tycker jag man ska säga nej. Jag har aldrig hört man säga att jag vill inte bli inkvoterad beroende på att jag råkar känna den och den styrelseordföranden i de och de bolagen och vi spelar dessutom golf i samma klubb eller vi råkar träffas på privata middagar. Det är en helt annan rekryteringsgrund, men det är dock en rekryteringsgrund. Och därför är det så viktigt att synliggöra alla kvinnor som har kompetensen tycker jag.

Vad tror du det kommer innebär om det blir mer jämställt?

--Jag tror det att det kommer att göra att vi blir oerhört mkt mer konkurrenskraftiga globalt sett. Det finns många internationella undersökningar att ju högre antal kvinnliga chefer och styrelseledamöter man har desto större lönsamhet och effektivitet för företagen. Jag tror dessutom att i en förlängning kommer inte konsumenter att välja produkter som görs av företag som inte har några kvinnliga chefer eller personer på ledningsnivå säger Catarina af Sandeberg.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".