Luftkvaliteten oroar miljöministern

Sverige får svårt att klara nära hälften av de svenska miljömålen. Det visar den årliga genomgången av miljömålsarbetet från Miljömålsrådet. Miljöminister Lena Sommestad oroas över att Sverige har svårt att klara luftvårdsfrågorna.

– Det är bekymmersamt att vi nu fått ”röda gubbar” när det gäller luftkvaliteten, framför allt. Vi har stora problem. Det här är en viktig signal till oss nu att fortsätta aktivt arbeta med just luftmiljön.

Vad tänker den svenska regeringen göra?

– Inom EU, där presenterar vi nu ett nytt luftvårdsdirektiv där Sverige driver allra hårdast i Europa att vi ska ha hårda krav när det gäller luftkvaliteten. Tyvärr möter jag ett mycket starkt motstånd för de flesta medlemsländer, och det är ett stort bekymmer för våra möjligheter att nå miljömålen, säger Lena Sommestad.

Jämfört med genomgången för ett år sedan har ytterligare tre miljömål blivit svåra att klara. Det gäller det nya miljömålet ”Ett rikt växt- och djurliv”, målet för försurning och det för frisk luft.

EU avgörande
Både när det gäller försurande utsläpp som svavel och kväveoxider och partikelutsläpp från bilarna är Sverige beroende av lagstiftning inom EU.

I Sverige står vägtrafiken för den största ökningen av avgasutsläpp och partiklar, inte minst den tunga trafiken. Regeringen har inte lyckats vända trenden att allt mer av det tunga godset går på vägarna istället för på järnväg och till sjöss.

– Regeringen har aviserat att vi vill se en kilometerskatt för den tunga trafiken. Det ska vara en gemensam kilometerskatt för Europa. Det tror jag kan få stor betydelse för att minska transporterna på väg.

Men nu är det alltså sju av de 16 miljömålen som det ser ut att bli svårt att nå. Kan man se det som annat än ett misslyckande för den svenska miljöpolitiken?

– Jag ser det absolut inte som något misslyckande. Skälet till att vi har svårt att nå målen fullt ut är ofta dels att processerna tar tid, men framför allt att vi har en värld omkring oss som vi inte fullt ut styr över, säger Lena Sommestad.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".