Migrationsverket.

JO-kritik för firande vid avvisningar

Migrationsverket får kritik av Justitieombudsmannen JO. Det handlar bland annat om de uppmärksammade e-brev där anställda på verket bjuds in att fira avvisningar med tårta och champagne.

– Anledningen till att jag inledde den här utredningen var att jag tyckte att de här händelserna som de beskrevs i massmedia var allvarliga och gav anledning till oro. Det har delvis bekräftats men åtgärder är vidtagna, säger JO Nils-Olof Berggren.

Det är fyra händelser som granskats av JO. I tre av fallen får Migrationsverkets personal kritik. Två av dem handlar om att personal vid verket firat avvisningar.

Tårta och champagne
I ett fall med champagne och i det andra fallet med tårta. JO menar att de epost-meddelanden som skickades för att bjuda in till firandet var olämpliga i sin utformning och att de innehåller kommentarer som framstår som nedsättande, vilket inte är godtagbart.

Bland annat skrev en beslutsfattare vid verket att citat ”idag har jag fått bekräftat att verkställigheten avlöpte väl dock med fot och handbojor samt poliser som blev påpucklade på traditionellt sätt med handväska. Så varmt välkomna till vårt kök för en skål”.

Skällde ut asylsökande
Det tredje fallet som JO kritiserar handlar om den enhetschef vid Migrationsverket i Hedemora som skällde ut och förnedrade en irakisk asylsökande.

Mannen var synskadad och i samtalet sa enhetschefen bland annat att mannen skulle titta på henne när hon pratade med honom. JO skriver att hennes agerande var oacceptabelt och inte kan ursäktas.

Migrationsverket har själv utrett händelserna och även vidtagit olika åtgärder. Den aktuella enhetschefen har exempelvis fått en varning och är idag omplacerad.

Inga fler åtgärder
Därför blir det inte heller några ytterligare åtgärder från JO:s sida.

– Jag noterar att verket själv har vidtagit en rad åtgärder. För min del har jag ingen anledning att gå vidare, säger han. 

Ekot har sökt Migrationsverkets generaldirektör Janna Valik men hon har inte varit tillgänglig för en kommentar.

Men på Migrationsverkets webbsida skriver hon att hon välkomnar JO:s utlåtande. Hon menar att det nu är dags för verket att lägga de aktuella händelserna bakom sig och fortsätta arbetet med verkets värderingar och de etiska frågorna.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".