Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kriminalvårdare får flest arbetsskador

Publicerat torsdag 8 juni 2006 kl 05.30

Kriminalvårdare är den yrkesgrupp som löper störst risk att råka ut för allvarliga arbetsolyckor, visar siffror från försäkringsorganisationen AFA som presenteras på torsdagen. Risken att råka ut för en olycka som leder till minst en månads sjukskrivning är mer än fem gånger så stor för kriminalvårdare jämfört med genomsnittet för landets alla yrken.

– Antalet fångar per anställd i svenska fängelser har ökat rätt så marknat de senaste åren. Det leder till ökade konflikter, dels mellan fångarna, dels mellan personalen och fångarna, säger Michel Normark, ansvarig för arbetsskadeinformation på AFA.

Och då ökar också risken för olyckor?

– Absolut och personalen är främst utsatt för våld- och hotskador.

Försäkringsorganisationen AFA, som ägs av fack och arbetsgivare tillsammans och hanterar arbetslivsförsäkringar för ungefär fyra miljoner löntagare i Sverige, kartlägger varje år vilka yrkesgrupper som har högst andel svåra olyckor.

Minst en månads sjukskrivning
Årets rapport, som gäller olyckor som inträffade 2004, är dyster läsning för landets drygt 4 500 kriminalvårdare. Nästan 1,3 procent av dem råkade under året ut för en olycka som ledde till minst en månads sjukskrivning. Det är en mer än fem gånger så hög andel jämfört med snittet för den samlade svenska arbetskraften.

Statistiken bygger på alla de olycksdrabbade löntagare som beviljats ersättning från AFA.

Sett på hela den svenska arbetsmarknaden ligger antalet allvarliga arbetsolyckor kvar på samma nivå som de senaste fem åren. Jämfört med andra länder ligger Sverige ganska bra till i arbetsskadestatistiken, enligt Michel Normark.

”Sverige ligger ganska bra till”
– Vid en internationell jämförelse har inte Sverige speciellt höga arbetsskadetal. Det som kan vara lite intressant är att vissa grupper på den svenska arbetsmarknaden har väldigt mycket högre risker än andra, säger han.

Yrkesgrupper som till exempel träindustriarbetare brukar år efter år hamna högt i AFA:s olycksstatistik. I träindustrin, är maskinolyckor är vanligast. Olyckorna sker ofta på mindre företag där utrustningen är sämre och därmed också säkerheten, berättar Michel Normark.

– Mindre företag kanske inte har råd att ha den bästa typen av utrustning, maskiner och dylikt. Därmed blir det fler skador inom de yrkesgrupperna, säger han.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".