"Lagen om fildelning är otidsenlig"

Fler och fler röster höjs för att ändra den blott ett år gamla lagen om fildelning. Ursprunget till lagen är ett tio år gammalt FN-direktiv och det gör lagen otidsenlig enligt centerpartiets Johan Linander.

– Bakgrunden till den här lagstiftningen är så gammal att fildelning över huvud taget inte fanns då. Det säger sig självt att lagstiftningen då inte kan fungera speciellt bra i den tekniska verklighet som vi lever i i dag, säger Johan Linander.

Den lag som styr vad man får och inte får ladda ner från internet antogs i den svenska riksdagen förra sommaren, men den bygger på ett direktiv från FN:s organ för immaterialrätt från 1996. Detta direktiv togs inom EU i början av 2000-talet och 2005 blev den alltså svensk lagstiftning.

Ifrågasätts
Men den nya lagen som klubbades igenom med stöd av alla partier utom centern och miljöpartiet börjar mer och mer ifrågasättas.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt sa i SVT:s Aktuellt på onsdagen att lagstiftningen inte varit lyckad i alla delar och att det inte går att jaga en hel ungdomsgeneration.

Johan Linander och centerpartiet var alltså emot lagen från början och vill nu i första hand ha en utredning som ska gå igenom hur upphovsrätten fungerar med dagens teknik.

– Vi vill först och främst att EU-direktivet förhandlas om så att vi får en modern lagstiftning som även fungerar med dagens teknik. Då vill vi att det ska vara okej att ladda ned musik och film för enskilt bruk. Vi vill dock inte att det ska vara lagligt att tillgängliggöra nya filmer och ny musik.

”Fungerar för fildelning”
Vänsterpartiets Tasso Stafilidis som sitter i lagutskottet och var med och skrev lagen vill ha kvar lagen och säger att poängen var att den nya lagen skulle gälla alla typer av teknik och att den också fungerar för fildelning, trots att grunden till lagen är knappt tio år gammal.

– Grunden i hela idén var att göra upphovsrätten teknikneutral, en lagstiftning som även inkluderade den digitala tekniken, vilket inte inkluderades i den svenska lagstiftningen förut, säger vänsterpartisten Tasso Stafilidis.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".