Ordkrig mellan FN-ledningen och USA

Det har utbrutit ett storgräl mellan FN-ledningen och USA. Vita huset hetsar mot FN för att vinna inrikespolitiska poänger istället för att försvara världsorganisationen, säger FN:s biträdande generalsekreterare. USA:s FN-ambassadör är rasande och kräver avsked och en offentlig ursäkt.

– Diskussionen om FN som når den amerikanska landsbygden har lämnats över till extrema FN-hatare, som tv-kanalen Fox News och radioprataren Rush Limbough. Den amerikanska regeringen borde försvara FN istället, sa FN:s biträdande generalsekreterare, britten Mark Malloch Brown.  

Men detta har fått USA:s FN-ambassadör att ilskna till. 

– Detta är ett mycket, mycket allvarligt misstag av den biträdande generalsekreteraren. Vi anser att generalsekreterare Kofi Annan personligen offentligt måste ta avstånd från talet så snart som möjligt, säger USA:s FN-ambassadör John Bolton.  

Generalsekreteraren står bakom
Men på FN:s dagliga presskonferens meddelades att generalsekreteraren står bakom USA kritiken. 

Den koleriska tuppfäktningen har viss underhållningsvärde men det som utlöst ordkriget är striden om FN:s reformering. 

USA hotar på nytt att dra in sitt bidrag till världsorganisationen redan i slutet av juni om man inte tycker att reformerna gått tillräckligt långt.

Upplevs som utpressning
Detta upplever många, särskilt utvecklingsländer som ren utpressning. 

– Jag uppmanar amerikanerna att engagera allmänheten och att understryka att FN är viktigt, jag förstår inte hur det kan sägas vara anti-amerikanskt säger FN:s biträdande generalsekreterare Mark Maloch Brown.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".