Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpta regler för föräldrapenning

Publicerat torsdag 8 juni 2006 kl 12.07
Berit Andnor.

Fusket med tillfällig föräldrapenning vid vård av sjukt barn fortsätter, visar en ny rapport från Försäkringskassan. Var sjätte förälder som tar ut ersättning gör det på felaktig grund. Vanligast är att föräldern arbetar samtidigt som ersättning betalas ut.

Regeringen vill därför öka kontrollen, enligt socialminister Berit Andnor.

– Vi har beslutat att ge i uppdrag till Försäkringskassan att utreda hur man skulle kunna genomföra ett system med en anmälan till arbetsgivare när man är hemma och vårdar sjukt barn, säger hon.

Nu kan man alltså jobba och samtidigt ta ut ersättningen?

– Det förekommer i vissa fall att man gör så, och det är helt oacceptabelt, säger Berit Andnor.

Försäkringskassan har flera gånger under senare år undersökt om ersättningen för vård av sjukt barn missbrukas. Varje kontroll har visat att det förekommer fusk i begränsad omfattning.

Den senaste undersökningen som gjordes förra året visade att var sjätte förälder som tog ersättning för vård av sjukt barn gjorde det på felaktig grund. Enligt Försäkringskassan är det omkring 216 miljoner kronor för mycket som betalas ut av totalt över tre miljarder som vård av sjukt barn kostar.

Försäkringskassan pekade i sin granskning till en början ut de föräldrar som tog ut många dagar och hade många barn. Men den senaste granskningen visar att fusk förekommer hos alla typer av föräldrar, enligt Berit Andnor.

– Man har nu kunnat konstatera att det här finns överallt. Det är svårt att säga att det skulle vara på ett visst sätt. Det här förekommer i olika sammanhang och i olika grupper.

Tror du att det är medvetet eller tror du att folk kan glömma bort det?

– När man tränger djupare in i olika ärenden visar det sig att man har gjort misstag. Inte bara den enskilda personen utan även arbetsgivaren kan ha gjort misstag. Det är viktigt att se att allt är inte fusk. Men vi kan konstatera att det förekommer ett visst fusk och det är helt oacceptabelt, säger Berit Andnor.

Försäkringskassan ska nu på uppdrag av regeringen utreda om arbetsgivaren kan tvingas göra en anmälan till Försäkringskassan när en anställd uppger att han eller hon är hemma med sjukt barn.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".