Kulturkrönika 11 juni

En åldrad man sitter i pyjamasbyxor på sängkanten och tilltalar sin hustru : ” Hur är det nu egentligen ? Är jag på väg att gå till sängs eller på väg att stiga upp ? ”

Skämtteckningen återges i boken The long history of old age, en av många nyare böcker om vår syn på åldrandet, och konsekvenserna av en starkt åldrande befolkning. Frågor som spetsas till när de stora efterkrigsbarnkullarna närmar sig pensionen.

På 30 år fördubblas mängden svenskar över 80, snart är fyra av tio svenskar över 50. I Tyskland har beräknats att varannan medborgare vid seklets mitt kommer att vara över 50 - för befolkningsbalansen väntas det kräva 180 miljoner invandrare.

Ett stycke in på 2000-talet började åldrandet också speglas alltmer i skönlitteraturen. Vid sidan av TV:s åldringssåpa Solbacken, kom böcker som Kerstin Thorvalls Upptäckten, Jan Myrdals Gubbsjuka, Sven Fagerbergs Pelagius, Lars Ardelius Lilla sockerstunden - sistnämnda författare uppfinnare av begreppet 70-årskrisen.

I fjol kom Ludvig Rasmussons debattbok Ålderssupproret, där det bland annat heter att ”den svenska ungdomskulten är bland de extremaste i världen”, mer inskränkt än tillochmed den amerikanska.

”Vår svenska samtid präglas av gubbhat, skröplighetsförakt, ålderdomsavsky. Efter meningsskapande yrkesår öppnas falluckan till en död i förtid”, finner Myrdal i sin bok. Den Thorvall som närmade sig 80 kallar sig i boken ”en vettskrämd tant med urinbesvär och panikångest.” ”Jag blev den överåriga tonåring som barnen växte om, jag skördar nu den infantila generationens bittra efterskörd”, skrev författaren.

I tysken Frank Schirrmachers bok Das Methusalem-komplott från 2004 talas om den europeiska åldringsexplosionen som en blivande kulturomvälvning för hela samhället : den amerikaniserade ungdomskulten, kulturens infantilisering, kan inte överleva på samma sätt i ett samhälle med fler gamla än unga, vi kommer att tvingas in i förändrade livsperspektiv, som att uppvärdera mänsklig erfarenhet och kompetens. Vi går mot en åldersrasismens sista strid, där mänsklig mognad kan bli det positiva utfallet, menar Schirrmacher.

Rapporter om missförhållanden i långvården har vi vant oss vid under senare år. Risken är att rapporterna blir fler och fler. 2001 beräknade tidningen Riksdag & Department att äldreomsorgen inte bara ökar kostnaderna med flera miljarder årligen, det första decenniet av millenniet behöver 150 000 nya undersköterskor, medan många unga ratar vårdjobben.

Åldrandets kultur har också studerats etnologiskt : schabloner står som spön i backen kring det förmenta pensionärskollektivet, kring livet i pensionärsland, finner etnologen Sverker Hyltén-Cavallius : en äldre svensk förväntas konstant längta till hurtiga kaffestunder med nostalgitema, allsång på Skansen och Lördag hela veckan lång - i min lilla lilla värld av blommor. Också Ludvig Rasmusson i sin bok Åldersupproret reagerar hårt mot det svenska kategoritänkandet.

Tecknaren Jan Berglin ger i ett parodiskt scenario några glimtar av en möjlig framtid i de många åldrande 40-talisternas samhälle :” en gång fanns äldre människor som plirande bjöd på karameller ur en glasskål...nu kommer en hord som inte fogar sig : höftledsoperation ? Jag vill ha nya ben - jag vill dansa !” Och vidare : ”får vi inte som vi vill kan vi inom 36 timmar mobilisera 1.3 miljoner mullrande rullatorer ute på gatorna !”

Ibland antyds en bild av en guldålder när gamla vördades, omhuldades och hade makt över sin omgivning. Boken The long history of old age försöker via en historisk exposé avliva den föreställningen. Ett undantag skulle möjligen vara den gamla sovjetstaten där man försökte demonstrera ideologins överlägsenhet med att visa upp extremt gamla invånare. Sovjetmänniskan skulle med vetenskapligt bistånd kunna bli 120 år eller mer.

I Rasmussons Åldersupproret talas istället om återvinning : Återvinn äldres kunnande och kompetens - inta bara flaskor och gamla tidningar ! kräver författaren.

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".