EU-parlamentariker vill inte längre pendla till Strasbourg.

Kampanj för permanent flytt till Bryssel

Parlamentarikerna i Europaparlamentet driver nu en hård kampanj för att Europaparlamentet i Strasbourg ska flyttas permanent till Bryssel. En namninsamling på internet får allt fler underskrifter.

På torsdagen skickade samtliga svenska europaparlamentariker ett brev till statsminister Göran Persson där de uppmanar honom att ta upp frågan på EU:s toppmöte om en vecka.

Europaparlamentet sammanträder i Strasbourg fyra dagar i månaden. Kontoren i Bryssel packas ihop och tonvis med dokument körs i långtradare ner till Frankrike.

Slöseri och byråkrati
”Detta pendlande från utskottsarbetet i Bryssel till omröstningarna i Strasbourg har blivit en symbol för slöseri och byråkrati. Det finns sannolikt ingenting som skadar Europasamarbetet så som denna flyttcirkus”, skriver de svenska europaparlamentarikerna i sitt brev till statsminister Göran Persson.

Det krävs ett enhälligt beslut av EU:s regeringschefer för att flytta parlamentet permanent till Bryssel och det blir ingen flytt så länge Frankrike säger nej.

Strasbourg ligger i ett område där Tyskland och Frankrike utkämpat många strider. Men Strasbourgs betydelse som freds- och samarbetssymbol har sjunkit i glömska.

Internetkampanj
Mer än en halv miljon EU-medborgare har ställt sig bakom parlamentarikernas internetkampanj för att parlamentet ska flytta permanent till Bryssel och namnunderskrifterna fortsätter att strömma in.

Nu uppmanas statsminister Göran Persson i brevet från de svenska europaparlamentarikerna att väcka frågan på EU:s toppmöte i nästa vecka.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".