Socialdemokratisk valarbetare.

Svenska väljare oengagerade

Mycket få svenska väljare deltar själva i valrörelserna. I en lång rad andra länder är det betydligt vanligare att väljarna till exempel går på valmöten eller själva sätter upp valaffischer visar en undersökning som studieförbundet för näringsliv och samhälle presenterade på torsdagen.

– Vi tror att det har att göra med att politik och partier inte är lika centrala för människor längre som det var för 20-30 år sedan. Partiidentifikation och valdeltagandet går ned. Det är ett långsamt minskande engagemang för den partidominerade representativa demokratin, säger professor Sören Holmberg som har gjort undersökningen.

Är det ett problem?

– Ja, om vi talar om att politik ska bli mer individualiserat med personval och att vi ska ta mer självständig ställning så är det klart att problem att varje individ är så förhållandevis lite aktiv och så sällan blir kontaktade av partierna och andra. Att man istället är så mycket i händerna på medier och kanske också nya kommunikations vanor framöver.

USA har de mest engagerade väljarna
Tre procent av de svenska väljarna engagerade sig själva i det senaste riksdagsvalet, till exempel genom att gå på valmöten eller sätta upp valaffischer. Det är den lägsta siffran av alla i den jämförelse som Sören Holmberg gjort mellan 24 länder.

Flest väljare deltar i USA där 31 procent av väljarna själva var aktiva i valrörelsen, alltså mångdubbelt fler än i Sverige.

Partierna tar sällan kontakt
Partier i Sverige tar dessutom sällan själva direktkontakt med sina väljare. I det senaste riksdagsvalet var det bara sju procent som sa att de exempelvis hade fått besök eller blivit uppringda av en valarbetare. Även detta är en låg siffra i jämfört med andra länder

De här siffrorna betyder inte att svenskar struntar i politik enligt Sören Holmberg. Däremot att nästan all dialog mellan väljare och partier går genom medierna.

Politikerna vill ha direktkontakt via nätet
Idag hoppas många politiker att de alltmer ska kunna går runt journalister och istället tala med väljarna direkt via nätet.

Sören Holmberg och de andra forskarna bakom rapporten räknar med att nätet blir viktigare och att de gamla mediernas makt kommer att minskar.

Men siffrorna i undersökning visar att den här utvecklingen inte har tagit fart ordentlig ännu. Bara ungefär var tionde väljare gick in på något partis hemsida förra valet. Ungefär lika många eller få har läst en blogg, det vill säga en webbdagbok. Sex av tio svenskar vet inte vad en blogg är

– Vi ska inte underskatta det här nya. Det har kommit snabbt trots allt. Att gå på partimöten, knacka dörr och sådant, det är färre som engagerar sig i sådant och blir utsatta för det än via nätet, säger Sören Holmberg.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".