Oskarshamnsverket får byggas ut

Regeringen ger klartecken för att den tredje kärnkraftsreaktorn i Oskarshamn byggs ut och får ökad kapacitet. Regeringen ser inga problem med att verkets effekt nu kan öka med en femtedel.

– Regeringen har bedömt detta enligt gällande lagstiftning och vi bedömer att det är tillåtet och därför får Oskarshamn det här tillståndet. Det innebär vissa förändringar i driften när man höjer effekten och det är just det som Kärnkraftsinspektionen och regeringen har tittat noga på och vi gör bedömningen att säkerheten är fortsatt god.

– Vi har alldeles tillräckliga marginaler och det är därför som man nu har fått det här tillståndet, säger Lena Sommestad.

Regeringen fick avgöra
Bakgrunden är att miljödomstolen i Växjö inte har kunnat ställa sig bakom ägaren OKG:s förslag att bygga ut Oskarshamn 3, utan domstolen har i stället vänt sig till regeringen för en prövning.

Domstolen tyckte bland annat att utbyggnaden krävde en bättre säkerhet med en större väpnad styrka i närheten av verket. Men Lena Sommestad tycker att det är överdrivet.

– Vi har mycket starka säkerhetsbestämmelser. De har nyligen skärpts och vi har flera skal av skyddade funktioner. Det finns en vaktstyrka på kärnkraftsverket redan i dag och polisstyrkan i Oskarshamn är så att säga insatsstyrka för kärnkraftverket.

Flera verk byggs ut
Regeringen vill avveckla kärnkraften och har lagt ner reaktorerna i Barsebäck. Men flera av de kvarvarande verken har byggts ut och fått större kapacitet sedan Barsebäck skrotades. Lena Sommestad ser inga motsättningar i den politiken.

– Så länge vi har kärnkraftverken har vi sagt att då ska de bedrivas så effektivt och säkert som möjligt. Då ska också kärnkraftsverken ha möjlighet att begära en sådan här uppgradering och modernisera sina verk.

Men kan det inte se något konstigt ut för väljarna när de hör att ni vill avveckla kärnkraften men ändå tillåter att flera verk får större effekt och förlängd livstid?

– Jag upplever att vi har stor förståelse från väljarna. de ser att vi satsar mycket kraftfullt på en utbyggnad av den förnybara energin, säger Lena Sommestad.

Miljöpartiet är kritiskt
Miljöpartiet är kritiskt till regeringens beslut. Riksdagsledamot Ingegerd Saarinen menar att effekthöjningen innebär en större påfrestning på reaktorn och att skadan blir desto större om något skulle hända.

– Det är viktigt att man har ordentliga konsekvensutredningar och vet man gör. Det tror inte vi att regeringen verkligen har gjort på den här korta tiden. Jag ger ingenting för regeringens avvecklingstankar, tyvärr. Detta är ingen avveckling, säger hon.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".